пятница, 21 декабря 2018 г.

Трохи цікавих фактів про Різдво в Європі

  • Різдвяні ялинки - цей звичай, як вважають історики, почався в Німеччині на рубежі 1700-х років.
  • У це важко повірити, але був час, коли Різдво в Англії майже не святкували. Пуританські настрої XVII ст. винищили давні народні звичаї, пов’язані з цим святом, як пережитки язичництва, але натомість не запропонували нічого нового. І свято зникло, залишилася лише щорічна святкова проповідь із церковної кафедри. Відродити давні добрі веселощі взялася королева Вікторія. Саме вона запровадила позичену в Німеччині традицію прикрашати на Різдво ялинку, співати «керолз» (різдвяні релігійні гімни — аналог наших колядок) та виготовляти різдвяні вітальні листівки. Так у 1830‑1840-х рр. в Англії знову з’явилося не лише церковне, але й домашньо-родинне Різдво.
  • Окрім усіх інших титулів, що їх має Чарльз Діккенс, його часто ще називають «батьком англійського Різдва». Справа в тому, що ним була написана славнозвісна «Різдвяна пісня у прозі». Вона розпочинає традицію цілого рідвяного жанру.
  • В англійському скорочену назву Різдва «Xmas» буква «Х» - зовсім не буква «ікс», а 22 буква грецького алфавіту «хі», яка в середньовічних манускриптах застосовувалася при скороченому написанні слова «Христос» (xus- christus).
  • 24 грудня 1914 роки без будь-якого офіційного наказу близько 100 000 німецьких і британських солдатів неофіційно припинили бойові дії в честь свята. В історію подія увійшла під назвою «Різдвяне перемир'я». Солдати ворогуючих сторін співали гімни, обмінювалися рукостисканнями і навіть подарунками.

Комментариев нет:

Отправить комментарий